Bouillabaisse

 

Počet porcií: 6

Čas prípravy: 30 min
Čas varenia/pečenia: 40 min
Potrebujeme:

1 kg rôznych rýb,morských plodov
5 strúčkov cesnaku
4 cibule
4 zemiaky
2 biele časti póru
1 veľký pohár olivového oleja
3 PL paradajkového pretlaku
2 tenké plátky tvrdého bieleho chleba
soľ, tymian, bobkový list, petržlenová vňať, fenikel, korenie, šafran
3 l vody

Červená omáčka:
3 strúčiky cesnaku
1 malá červená feferónka
1 šálka strúhanky
0,5 dcl mlieka
½ pohára olivového oleja
1 PL paradajkového pretlaku
trocha silného vývaru

Postup:

Ryby resp. morské plody očistitea zbavte nečistôt , veľké kusy rozkrájajte. 4 strúčiky cesnaku olúpte a rozotrite. Cibuľu a zemiaky očistite a nakrájajte na hrubé kolieska.
Do hrnca navrstvite korenie, ryby, zemiaky, medzi každú vrstvu dajte cesnak, petržlenovú vňať a na kolieska pokrájanú cibuľu. Pridajte šafran, osoľte a okoreňte a podlejte olivovým olejom. Nechajte 3-4 hodiny odležať.
Sparte vodu, pridajte paradajkový pretlak a vriace nalejte na ryby. Nechajte ešte 30 min. variť na veľkom ohni. Vývar preceďte, doplňte cesnakom a osmaženými kúskami chleba. Servírujte veľmi horúce s červenou omáčkou.

Červená omáčka: V mažiari roztlčte s trochou oleja strúčiky cesnaku, feferónku a dobre vyžmýkanú strúhanku. (strúhanku si pripravíte tak, že ju navlhčíte mliekom) Potom pridajte olej a paradajkový pretlak. Dobre spracujte a zrieďte trochou silného vývaru.