Typický francúzsky dezert podávaný v každej francúzskej reštaurácii.Crème Brulée je hustý vaječno-vanilkový krém delikátnej chuti, ktorý sa posype cukrom a zapečie dozlatista pod horúcim grilom, alebo sa pripečie špeciálnym plynovým horákom, čím sa nad vanilkovým krémom vytvorí chrumkavá, karamelová škrupinka bez toho, aby sa krém príliš zohrial.
Recept: 1 liter šľahačkovej smotany, 1 vanilkový lusk, 10 žĺtkov, 100 g vanilkového cukru (5 vrecúšok). Rúru predhrejeme na 120 stupňov Celzia. Vanilkový lusk pozdĺžne prekrojíme (otvoríme), dužinu so semiačkami vyberieme a pridáme do smotany aj s prázdnym obalom. Šľahačku, za stáleho miešania, pomaly privedieme k varu. Smotanu odstavíme, prázdny lusk vyberieme a necháme vychladnúť. Žĺtky dobre vymiešame s polovicou vanilkového cukru. Miešame, pokým žĺtková hmota nezbelie. Vychladnutú šľahačku vmiešame do žĺtkovej zmesi tak, aby sa nevytvárala pena. Zmes nalejeme do šiestich keramických pohárikov (zapekacích misiek), maximálne do polovice ich výšky a poukladáme ich do pekáča. Do pekáča nalejeme toľko vriacej vody, aby siahala do polovice výšky pohárikov. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 60 až 75 minút. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí odložíme do chladničky najmenej na 2 hodiny. Tesne pred podávaním povrch rovnomerne posypeme zvyškom vanilkového cukru a opálime cukrárskou plynovou pištoľou. Pracujeme rýchlo, cukor musí mierne zhnednúť, ale krém musí zostať studený.