Ratatouille

Niektorí z vás možno videli v kine animovanú rozprávku Ratatouille. Názov tejto rozprávky je odvodený od známeho francúzskeho jedla, ktoré je obľúbené najviac v regióne Nice. Názov je odvodený od francúzskeho ratatolha, čo znamená miešané jedlo. Toto jedlo sa podáva buď ako príloha k iným jedlám, alebo ako samostatné hlavné jedlo.

Hlavnou zložkou Ratatouille je zelenina. Je to však niečo viac, ako len obyčajné vegetariánske jedlo - je to pojem vo francúzskej kuchyni. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, na druhú stranu, všetky kroky receptu musia byť dodržané presne podľa určitého poradia a kuchár už musí mať určité skúsenosti s prípravou, aby aróma a chuť jedla bola presne taká, aká má podľa originálneho receptu byť. Všetky ingrediencie, ktoré sa v jedle používajú, sa môžu jednoducho zmiešať dokopy, ale existuje aj druhá variantu receptu a to taká, že časť zeleniny sa na seba naukladá na plátky a z druhej časti sa spraví akási omáčka, ktorá potom ostatok zaleje. Skúsenejší kuchári taktiež radi experimentujú a preto sa môže stať, že sa Ratatouille môže niekde líšiť od originálu. My si teraz predstavme originálny recept na klasické Ratatouille.

Potrebovať budeme:

1 baklažán, 1 červenú papriku, 1 cuketu, 2 rajčiny, 2 strúčiky cesnaku, 3 polievkové lyžice olivového oleja, čierne mleté korenie, bazalku a soľ.

Na úvod: umyjeme baklažán, odstránime stopku s listami a nakrájame ho na stredne hrubé pláty. Pláty potom posolíme a necháme asi tak 15 minút odležať. Očistíme cibuľku a opäť nakrájame na plátky, tentoraz však veľmi tenké. Cibuľku na panvici s olejom podusíme. Papriku taktiež krájame na plátky, ale pozor - bez vnútra, ktoré predtým vydlabeme. Rajčiny a baklažán, nakrájané tiež na plátky, pridáme na panvicu k cibuľke a pretlačíme do tejto zmesy aj cesnak. Všetko pekne okoreníme a posolíme a znova dusíme. Dusíme až kým nie je zelenina úplne mäkká, potom vytiahneme z panvice, uložíme do misy a necháme chvíľku odležať. Držte sa jednej zásady - aj keby vás to ako lákalo, nesmiete pridať syr. Ten by chuť zeleniny úplne pokazil a znehodnotil. K Ratatouille môžete pridať aj pečivo, pokiaľ sa to chystáte jesť samostatne. Obvykle sa toto jedlo podáva teplé, ale v lete sa zvykne počkať, kým úplne vychladne a podáva sa ako osviežujúca pochúťka.
 

VIDEO: www.youtube.com/watch?v=BqTXG1pkcY01